mini-ardenne
menu
verbinding
mijn mand

Al mijn wandelingen bekijken

Mijn wandeling toevoegen

Mijn favorieten beheren
Mijn profiel zien

Mijn profiel beheren
×
Inloggen


×
Nog niet geschreven ?

Vergeten pass ?
Inschrijfformulier
7 x 2 =

Er wordt een e-mail naar dit adres gestuurd.
Het bevat een link waarop u kunt klikken om uw registratie te activeren.


×
Wachtwoord opnieuw instellen
Er wordt automatisch een e-mail gestuurd naar het adres waarmee u zich heeft geregistreerd.

Door op de link te klikken die erin staat, kunt u vervolgens een nieuw wachtwoord genereren.


×
×

Ontdek deze regio van top tot teen met tientallen combinaties van wandelingen die gepersonaliseerd kunnen worden op onze mini-Ardennenkaart!
Voeg toe aan winkelmandje
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)

Het Moeras van Cussignière

Le Marais de la Cussignière
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne

Grensvlak tussen België en Frankrijk

Aan mijn favorieten toevoegen
De kenmerken van de rit
km
4.5
gemakkelijk
47
47
Een vrij vlakke wandeling die vanuit het gehucht Cussigny, gelegen in het verlengde van de Franse stad Gorcy, gaat naar een natuurlijk moerassig gebied, dat zich uitstrekt tussen Frankrijk (Gorcy) en België (Baranzy).
Het materiaal
Het begin van de wandeling

Gorcy

c.a. Longwy

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Het is een Franse gemeente vlakbij de Frans-Belgische grens met bijna 3000 inwoners. Het dorp wordt voor het eerst genoemd in 1083, als eigendom van de abdij van Maria Munster in Luxemburg.
In de Gaume neemt de stad de naam "Gourcy" aan, die al sinds de 17e eeuw bestaat. Eerder zijn er verschillende vormen, waarvan de vroegste, in het Latijn, Gorceium is.
Vervolgens onderging het verschillende veranderingen via Goxey, vervolgens Gorcey en Gaircey in de 15de eeuw.


De stad werd zwaar getroffen door de achteruitgang van de staalindustrie in het hele Longwy-bekken in de jaren 80. Dit decennium was het toneel van de sluiting van de gieterij en vervolgens van het draadtrekken (een operatie bedoeld om de diameter van draad te verkleinen door een dood gaan).

Kleinere bedrijven vestigden zich vervolgens zonder compensatie voor de industriële verliezen die het grootste deel van de activiteit in Gorcy vormden.

Niettemin, geleidelijk aan haar industriële roeping verliezend, transformeerde de stad de oude spoorlijn in een voetpad, de beek die de stad doorkruist, de Coulmy, werd gesaneerd, de oevers werden aangelegd en er werd een pad aangelegd langs deze. De oude fabrieksziekenhuizen en hotels zijn vervangen door parken.

Industriële activiteiten hebben plaatsgemaakt voor commerciële, ambachtelijke, culturele en sportieve activiteiten, waardoor het een nieuwe attractieve pool is geworden.

De wandeling
De wandeling begint in het noorden van de stad, op het Place Saint-Martin, waar een kleine, gemakkelijk bereikbare parkeerplaats is.
km
0.2
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een houten loopbrug, ter vervanging van de oude spoorbrug die ooit Gorcy met Signeulx verbond.
Een groot deel van de producten vervaardigd in de fabrieken van Gorcy passeerde deze brug die de goederen van of naar België vervoerde, over een traject van 4,7 km.

Localiser
km
1
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Dit privé-natuurreservaat strekt zich uit over de stad Musson en de Franse stad Gorcy.
Het werd in 1968 opgericht als onderdeel van het beschermingsprogramma voor kiekendief. Het heeft een oppervlakte van 41 ha.
Het strekt zich uit over een uitgestrekte vlakte gevormd door de samenvloeiing van de Vire en de Coulmy, een kleine rivier die stroomopwaarts ontspringt van het dorp Vaux-Warnimont, in de gemeente Cosnes-et-Romain.

De kwaliteit van het water is aanzienlijk verbeterd na het verdwijnen van vervuilende industrieën en de renovatie van de afvalwaterzuiveringsinstallatie van Gorcy in 2014.

Het wordt beheerd door de RNOB Haute-Semois et Meuse.
Vroeger zorgde het moeras voor voer door middel van een irrigatiesysteem.

In 2003 werden maatregelen genomen om te voorkomen dat het moeras zou uitdrogen in de jaren 1990. De afvoeren zijn verstopt en de stromen van de Cussigny-stroom zijn herverdeeld, waardoor een nieuwe voorjaarsoverstroming van de site mogelijk is, wat vlinders en vogels ten goede komt.

Het deel van de Franse weg leent de oude spoorlijn die Signeulx met Gorcy verbond. De panelen zijn omgevormd tot een ontdekkingsparcours en identificeren 24 soorten heggen, bomen en struiken die aanwezig zijn op de site.

Het Belgische deel is uitgevoerd op roosters, gerenoveerd in 2016 en volledig vernieuwd in 2019. Deze werken hebben de loop van de rivier enigszins gewijzigd door het moeras droog te leggen en een groter gebied te irrigeren.

Localiser
km
1.4
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Deze picknicktafel bevindt zich op de oude spoorlijn tussen Signeulx en Gorcy. We brengen hulde aan de kleine hut van Emile Gillard en Fernand Depiesse die een kleine vriendelijke stop langs de route bood.
Localiser
km
1.6

La Cussignière

Mont-Saint-Martin

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Kruising van de Chemin des Mines (de oude spoorlijn) met de GR 570, een paar stappen achter de grens aan de Franse kant.
Localiser
km
1.6
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Sla rechtsaf op de brede vlonder om het hart van het moeras te ontdekken. U passeert hier in België.
Localiser
km
1.7
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een kleine opmars van de vlonders om het moeras te observeren.
Localiser
km
2.7

Baranzy

Musson

oogpunt natuurgebied
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Dit Gaumedorp met iets meer dan 600 inwoners strekt zich uit langs de N88, de spoorlijn Athus-Maas en de stroom La Batte, op minder dan een kilometer van de Franse grens (regio Lotharingen).

Localiser
km
2.8
Sla rechtsaf om Baranzy in het zuiden te verlaten en weer Frankrijk binnen te gaan.
Localiser
km
3.7
Neem hier de Rue Neueville aan de rechterkant.
Localiser
De komst van de rit
km
3.7

Gorcy

c.a. Longwy

picknick kerk bruggen en rijwegen
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne

Localiser
De kaart
1
kaart
Gaume
Gaume
De Kleine Belgische Provence!
Goede weg !