mini-ardenne
menu
verbinding
mijn mand

Al mijn wandelingen bekijken

Mijn wandeling toevoegen

Mijn favorieten beheren
Mijn profiel zien

Mijn profiel beheren
×
Inloggen


×
Nog niet geschreven ?

Vergeten pass ?
Inschrijfformulier
1 + 7 =

Er wordt een e-mail naar dit adres gestuurd.
Het bevat een link waarop u kunt klikken om uw registratie te activeren.

U kunt nu uw eigen ritten toevoegen!
×
Wachtwoord opnieuw instellen
Er wordt automatisch een e-mail gestuurd naar het adres waarmee u zich heeft geregistreerd.

Door op de link te klikken die erin staat, kunt u vervolgens een nieuw wachtwoord genereren.


×
×

Ontdek deze regio van top tot teen met tientallen combinaties van wandelingen die gepersonaliseerd kunnen worden op onze mini-Ardennenkaart!
Voeg toe aan winkelmandje
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)

Het Staatnatuurreservaat Grote Ven

La Réserve naturelle domaniale de la Grande Fange
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne

Mijn wandeling toevoegen
km
6.1
easy
93
93

Hoge Venen bij Baraque de FraitureZelfs als deze uitgestrektheid van fagnard qua oppervlakte niet concurreert met die van Baraque Michel, hadden we het ons niet zo groot voorgesteld, daar in de buurt van Baraque de Fraiture. Het is zeker een bezoekje waard!

Het is gebouwd als een natuurreservaat in staatseigendom, net als zijn tegenhanger in Baraque Michel, en maakt deel uit van een groter gebied dat het Plateau des Tailles vormt en waarvan de top precies de Baraque de Fraiture is, met als hoogtepunt 652 m.

Daar werd in 1967 een natuurgebied aangelegd met een oppervlakte van 682 hectare.

We nodigen u uit om een deel ervan, de Mire de Sacrawé, te ontdekken vanaf een kleine parkeerplaats die iets lager ligt dan de Baraque de Fraiture, weg van de N89 die richting Vielsalm gaat.

We kunnen duidelijk zien dat er in het kader van het LIFE-project voor de rehabilitatie van veengebieden kwaliteitsontwikkeling is doorgevoerd: roosters, educatieve panelen, uitkijktoren. Elementen die het bezoek vriendelijk en aangenaam maken. Zeker sinds het allereerste deel toegankelijk is gemaakt voor kinderwagens en rolstoelen. In ieder geval om toegang te krijgen tot het panoramische uitzicht op de venen.

De route gaat hier ver voorbij en duwt de lus naar het gehucht Petites Tailles, waar de bewoners hun gehechtheid vaak tonen door zeer aangename arrangementen.

Daarna steken we de Grande Fange weer over in de richting van Regné zonder direct de N89 te bereiken. Voordien buigen we naar links om het startpunt te bereiken. Er is nog een goede kilometer te gaan op een totaal van 6.
Aan mijn favorieten toevoegen
km
0

À Sacrawé

Vielsalm

observatie toren
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Samen met de Grote Modder maakt Sacrawé deel uit van de grootste fagnard-groep van het Plateau des Tailles. De hoogte ligt tussen de 555 en 610 m. De lokale flora en fauna zijn daar vrij uitzonderlijk.

km
0
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een stenig pad brengt je hier met je auto om het parkeren bij de start te vergemakkelijken.
km
0
Een beetje verwijderd van de N89 Baraque de Fraiture - Vielsalm, verwelkomt deze kleine parkeerplaats die zichtbaar is vanaf de hoofdweg bezoekers van de Grande Fagne.
km
0.1
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Lattenbodems op het programma: breed genoeg om met twee naast elkaar te lopen, maar ook voor een kinderwagen of rolstoel.
km
0.2

Grote Ven van Bihain

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Deze beschermde modder van 280 ha werd geruimd van de sparren die erin waren binnengedrongen, in het kader van het project LIFE Ardenne Liège. Het heeft zijn oorspronkelijke uiterlijk teruggekregen en wordt bezocht door eenden en bevers.

km
1.5

Sacrawé Uitkijktoren

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een houten observatieplatform met een paar boomstronken om op te rusten. Er is ook op de binnenste perimeter interessante educatieve informatie over de lokale flora en fauna.
km
2.3

Kruis Jean-Hubert Maréchal

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Dit kruis met een hoogte van 1,40 m in leisteen en met korte armen bevat een herdenkingsopschrift.

km
2.3

Petites-Tailles

Vielsalm

monument fontein gasthuis kruis kapel
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Dit dorp van het Plateau des Tailles, gelegen aan de westelijke rand van de stad, ten zuiden van de Grande Fange, zou het toneel zijn van de eerste V2-raket die op 6/9/1944 zou worden afgevuurd. Door omstandigheden gewijzigd voor Sterpigny.
km
2.6

Fontein van Petites-Tailles

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Oude drinkbakken bij de ingang van het dorp.
km
2.7

Gedenkteken van Petites-Tailles

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Deze gedenkplaat op een grote steen werd geplaatst ter ere en erkenning van de militaire en burgerdoden van de twee wereldoorlogen.
km
2.7

OLV Maagd van Beauraing van Petites-Tailles

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een beeld van de Maagd Maria in een zandstenen nis.

km
2.8

Sint-Hubertuskapel Petites-Tailles

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Dit gebouw dateert waarschijnlijk uit de 18e eeuw. Er wordt gezegd dat het is gebouwd om Saint-Hubert te bedanken voor het beschermen van een kind dat verdwaald was in het bos tegen een roedel wolven.

km
3
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Doorgang door weide. De markering om de rest van het pad te reiken (met een paar caillebotis) bevindt zich rechts van de uitsparing van de weide in het tegenoverliggende bosje.
km
3.2
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een mooie doorgang onder de beukenlaan...
km
3.7

Monument Dum

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gedenkplaat op een rots ter nagedachtenis aan Jean-Marie Dum (7 augustus 1939 - 10 augustus 1997). Botanicus en ecoloog verdedigde vurig het Plateau des Tailles om zijn ecologische omgeving te behouden.
km
4.6

La Herde à Voie

Vielsalm

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Op dit kruispunt kunt u de linker nemen.
km
6

À Sacrawé

Vielsalm

observatie toren