mini-ardenne
menu
verbinding
mijn mand

Al mijn wandelingen bekijken

Mijn wandeling toevoegen

Mijn favorieten beheren
Mijn profiel zien

Mijn profiel beheren
×
Inloggen


×
Nog niet geschreven ?

Vergeten pass ?
Inschrijfformulier
5 x 5 =

Er wordt een e-mail naar dit adres gestuurd.
Het bevat een link waarop u kunt klikken om uw registratie te activeren.


×
Wachtwoord opnieuw instellen
Er wordt automatisch een e-mail gestuurd naar het adres waarmee u zich heeft geregistreerd.

Door op de link te klikken die erin staat, kunt u vervolgens een nieuw wachtwoord genereren.


×
×

Ontdek deze regio van top tot teen met tientallen combinaties van wandelingen die gepersonaliseerd kunnen worden op onze mini-Ardennenkaart!
Voeg toe aan winkelmandje
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)

Het Veen van Malchamps

La Fagne de Malchamps
CC BY-SA 4.0 Okapi07

Bij de bronnen van Spa-Wateren

Aan mijn favorieten toevoegen
De kenmerken van de rit
km
9.9
middel
De beroemde Spa-Wateren, met eeuwenoude therapeutische voordelen, vindt zijn oorsprong in deze ven van ongeveer 3 km², gelegen aan de zuidelijke grenzen van de gemeente, langs de bergkam (575 m in Malchamps) die de stroomgebieden van de Vesder en Amblève, en strekt zich uit in noordoostelijke richting naar de Hoge Venen.

" Vanaf de top van de toren kun je helemaal tot Battice kijken !! "

Over het Vesdre-bekken gesproken, het uitzicht dat zich kilometers naar het noorden uitstrekt, tot aan Battice top, is onneembaar, vooral met iets meer hoogte op de Toren van Bérinzenne (24 meter), toegankelijk op deze route.

Het Veen van Malchamps is niet erg groot, maar is toch aangenaam om te wandelen, vooral omdat het Domein van Bérinzenne en het Huis van de Natuur, beide informatiecentrum, winkel, cafetaria en multifunctionele ruimte, met een park met een vijver, picknicktafels en barbecues.
Het materiaal
Het begin van de wandeling

Bérinzenne

Spa

mini-ardenne
Het land van Thier de Pierfays, de vroegere naam van het landgoed, werd in 1660 gekocht door luitenant-kolonel de Bérinzenne. Hij liet er een versterkte boerderij bouwen met een vierkante toren.
Pas in 1972 kocht Spa Monopole het terug om het grondwater voor zijn beroemde water te behouden.
Sinds 1979 is het beheer toevertrouwd aan de administratie Water en Bossen.
Pierre Noé, ingenieur van het kantonnement van Spa, maakte er in 1981 een museum van. In de loop der jaren heeft het landgoed zich altijd ontwikkeld met als doel de natuur te behouden en te promoten: park, panoramische toren en uitbreiding van het museum.
Sinds 2005 is het geheel geïntegreerd in de Natura 2000-zone.
De belangrijkste aandachtspunten
3
POI’S
Bérinzenne 0.2
Deze barbecues worden op aanvraag ter beschikking gesteld van het publiek.
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Bérinzenne 0.2
Deze overdekte en verhuurbarbecue heeft een capaciteit van 80 tot 90 personen. Het benodigde hout wordt geleverd evenals de 4 kookroosters. Ook een koelkast en stromend water. WC en garderobe zijn ook beschikbaar.
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Bérinzenne 0.8
Deze houten toren, gebouwd op een structuur van 4 gladde betonnen kolommen op een onderlinge afstand van 4 m, met een hoogte van 24 m, domineert de fagne en de hele regio.
De wandeling
km
0
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Naast twee barbecues (een rotonde te huur en een openbare barbecue, op aanvraag), kunt u met maar liefst 8 picknicktafels genieten van de rust van de plek.
Localiser
km
0.2
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
087 77 63 00
info@berinzenne.be
Naar officiële website gaan
Aan de voet van de Ven van Malchamps
Dit informatiecentrum is doordeweeks toegankelijk.
Het heeft een polyvalente ruimte waar soms tentoonstellingen of conferenties worden georganiseerd.
Hier kun je de Rotunda te huur (overdekte barbecue) of Pavillon Lilien (seminars) vragen.
Localiser
km
0.8
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Deze houten toren, gebouwd op een structuur van 4 gladde betonnen kolommen op een onderlinge afstand van 4 m, met een hoogte van 24 m, domineert de fagne en de hele regio.
Het wordt bereikt via een trap van 86 treden.
Het is georiënteerd volgens de hoofdpunten.
De omringende muur, bezaaid met bankjes, is opgetrokken uit Warchenne-stenen (bij Malmedy).
Gratis toegang.
Localiser
km
0.8
CC BY-SA 4.0 Qwertzu111111
Meer dan 10.000 jaar geleden gevormd tijdens de laatste ijstijd, is het een veengebied van ongeveer 360 ha.
Het is een van de belangrijkste erfgoedsites van Wallonië.
Vanuit deze uitzonderlijke kelder wordt het beroemde Spa-water gepompt.
Vanaf het Botrangeplateau (692 m) en de Baraque Michel (680 m) strekt de Hoge Venen zich uit over de ZW met een bergkam van ± 20 km. Vanaf het hoge plateau zakt deze bergkam geleidelijk door Hockai (555 m) en Malchamps (575 m). Het vormt de grens tussen de stroomgebieden van de Vesder en Amblève. De Ven de Malchamps beslaat het middelste deel van de bergkam.
    
Het Veen van Malchamps biedt een uitzonderlijke variëteit aan typisch wilde biotopen, maar heeft niet de status van natuurreservaat. Niettemin wordt het als zodanig beheerd door de DNF.

(Bron : Guide du Plateau des Hautes Fagnes door R. Collard and V. Bronowski - Edition "Les Amis de la Fagne" 1977, hyperpaysages.be)

Het biedt een opmerkelijk landschap en een grote wetenschappelijke interesse dankzij de minerale bekkens (lithalen) die het resultaat zijn van periglaciale processen. De flora is samengesteld uit quaternaire heide, veenmoerassen en hoge moerassen.

Hoewel de toponymie voor de hand lijkt te liggen (slechte velden), zou J. de Walque eerder geneigd zijn te denken dat velden afkomstig zouden zijn van het Waalse "tchan" en liever "slechte weg" zouden betekenen, omdat de hoofdweg van Limburg door deze drassige plaatsen liep.
Localiser
km
0.9
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Op Wikipedia zien
Dit houten kruis is opgedragen aan A. Dieudonné Jacobs (1887-1967), impressionistische schilder van de fagne.
Localiser
km
1.7
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Dit monument is ter nagedachtenis aan de 7 Amerikanen van de Royal Air Force die zijn omgekomen bij de crash van hun vliegtuig op 23 april 1944.
We kunnen daar lezen :

TO THE EVERLASTING MEMORY OF
J.23410 F/O P.C. MILBURN R.C.A.F.
1542325 SGT. J. PALFREY R.A.F.
R.160524 W.O. N.W.E. BURDETT R.C.A.F.
J.25521 F/O. B.B. ASHLEY R.C.A.F.
1578974 SGT. S.W. COURTENAY R.A.F.
50765 F/0. S.M. CLARKE R.A.F.
148510 F/0. D.W. MAGAN
WHO LOST THEIR LIVES HERE ON ST. GEORGE’S DAY 23-4-44 AT 1H20 A.M. FOR GOD AND COUNTRY.
Localiser
km
4
monument ven kruis computer toren
CC BY-SA 4.0 Qwertzu111111
Naar extra info gaan
Naar extra info gaan
Op Wikipedia zien
Deze plaats is gelegen op de zuidelijke heuvelrug van Spa op een hoogte van 575 m en wordt voornamelijk gekenmerkt door zijn 358,71 ha grote fagne waaruit het zuivere water van Spa wordt gehaald.
De venen zijn ontstaan ​​tijdens de laatste ijstijd meer dan 11.000 jaar geleden ! Hier zijn meer dan 200 lithalsen te vinden. De lithalsen zijn depressies, van nature voorkomende gaten gevuld met water en veenmos, heel typerend voor veenlandschappen.
Ze worden soms ook gevonden onder de naam pingo’s of palses.


Het is niet zeker dat het toponiem simpelweg "slechte velden" betekent. Volgens de auteur en historische kroniekschrijver van de Hoge Venen Jean de Walque kan het Waalse achtervoegsel "tchan" worden geïnterpreteerd in de zin van een pad. Bij het passeren van de fagne is het daarom heel aannemelijk dat het aan de oorsprong ligt van een "slecht pad".
Localiser
km
4.2
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Deze radiotoren, gelegen op de heuvelrug van La Vêcquée op 575 m hoogte, bevindt zich in een klein gesloten militair domein en is een mijlpaal zichtbaar voor tientallen kilometers rondom.
Die is zichtbaar voor tientallen kilometers rondom, van de hoogten van het bekken van Amblève tot naar het zuiden dan vanuit de hoogten van het Vesderbekken naar het noorden.
Localiser
km
5.8
fontein opmerkelijke boom, arboretum vliegterrein bruggen en rijwegen
CC BY-SA 3.0 MMFE
Het toponiem Sauvenière, ook bekend in Luik, duidt een zandbak aan, een zandgrond (sabulonaria in het lagere Latijn). De nabijgelegen bron is de oudste ontdekking in de bossen van Spa.
Volgens de legende is het gemaakt door Saint-Remacle en heeft hij de afdruk van zijn sandaal daar achtergelaten. Het werd een bedevaartsoord, vooral voor jonge echtgenoten die het moeilijk vonden om kinderen te krijgen omdat het de reputatie had onvruchtbaarheid te genezen. Het werd een van de meest bezochte bronnen in Spa. Deze plaats is het startpunt voor vele wandelingen in Spad, met name de promenade van Orléans, genoemd naar de beroemde hertogin. Het nabijgelegen vliegveld biedt eerste vluchten en parachutesprongen.
Het vliegveld is rechts zichtbaar. Maar het is noodzakelijk om de "Coupe-feu du Tir" naar links te nemen om Bérinzenne te bereiken.
Localiser
km
5.8
CC0 Filipe Dos Santos Mendes
04 365 99 11
087 77 49 72
087 79 52 60
Naar officiële website gaan
Naar officiële website gaan
Op Wikipedia zien
Op Google Street View zien
Dit vliegveld is eigendom van het Waalse Ministerie van Uitrusting en Transport.
Het asfaltpad is 800 m lang.
Je kunt vlieglessen nemen, eerste vluchten doen en skydiven.
Localiser
km
5.9
Deze brandgang die grenst aan de noordwestelijke rand van de Fagne de Malchamps strekt zich uit van het Aerodrome de Spa-La Sauvenière tot het Domaine de Bérinzenne.
Deze naam is afgeleid van een oude schietbaan die op deze locatie aanwezig was.
Onder deze brandgang, op de helling, geloven sommigen dat de stapels stenen bedekt met mos getuigen van de aanwezigheid van omheiningen bedoeld voor kuddes schapen.
Localiser
km
6.4
Dit gebied, gelegen in het staatsbos ten zuiden van Spa, strekt zich uit ten noorden van de Malchamps-fagne, op de heuvel gevormd door de Wayai-vallei, op een hoogte van 470 m tot 520 m.
Het wordt in het noorden begrensd door de Nelis Forest Trail, die de Thier des Raixhons verbindt met het vliegveld van Spa-La Sauvenière, in het zuiden door de Tir-brandgang die het Domaine de Bérinzenne met hetzelfde vliegveld verbindt, ter hoogte van vanaf de hoofdingang.
De naam is afgeleid van het rijke ijzer- en staalverleden van de Spa-regio, tijdens de moderne tijd (16e), toen smederijen bloeiden in de Ban de Spa en de entiteit Creppe en de entiteit Spa samenbrachten, wat getuigt van de aanwezigheid van ijzererts daar.
Localiser
km
9.1
Dit gebied, gelegen in het staatsbos ten zuiden van Spa, strekt zich uit van Chemin forestier Nelis naar het noorden, Domaine de Bérinzenne en Route de Bérinzenne naar het zuiden.
Het toponiem Arsins duidt een verbrand bos aan, een gebied dat brand heeft geleden.
Localiser
km
9.6
087 77 63 00
info@berinzenne.be
Deze barbecues worden op aanvraag ter beschikking gesteld van het publiek.
Localiser
De komst van de rit
km
9.9
picknick barbecue bos observatie toren museum
mini-ardenne
Naar extra info gaan
Localiser
De andere wandelingen in de buurt
Het getal rechts van de startlocatie geeft de afstand weer vanaf deze wandeling.
18
wandelingen
CC0 Alf van Beem
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
8.3
medium
Bois des Minières, Bois de Hatrai, Neubois en Nivezé
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
4.3
hard
Tussen de zuidelijke rand van Spa en de Roanneuse van Stavelot
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
5.3
medium
Op de toppen van de gemeente Theux
CC BY-SA 3.0 M.Minderhoud
Een korte wandeling die voor iedereen toegankelijk is, inclusief kinderwagens en rolstoelen (family)
km
1.5
very easy
Heel zachtaardig bij Spa
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
9.5
hard
Een opmerkelijk beheerd bos
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
5.7
easy
De grote bijeenkomst van wandelaars
CC0 Romaine
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
4.5
medium
Romantische wandeling onder de Spa lommerrijke
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
7
medium
Langs de beroemde beekjes van de bossen van Spa
CC BY-SA 3.0 Pimvantend
door
Boubi
km
6.1
sustained
Entre Francorchamps et Ster, au nord du circuit.
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
7.4
sustained
De hoogten van Winamplanche, kant van Theux
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
7.9
medium
De prachtige bossen van zuidelijk Spa
CC BY-SA 3.0 René Bongard
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
6.5
easy
Een circuit naast elkaar !
CC BY-SA 4.0 Okapi07
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
4
easy
De Ark van Noé
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een leuke wandeling om te doen met peuters in de loopleeftijd (family)
km
1.9
very easy
Panoramische rondleiding, museum, park en barbecue op het programma!
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een korte wandeling die voor iedereen toegankelijk is, inclusief kinderwagens en rolstoelen (family)
km
3.3
easy
Onder het zachte spadoise gebladerte
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
6.1
medium
In de buurt van Ster-Francorchamps
mini-ardenne
Een korte wandeling die voor iedereen toegankelijk is, inclusief kinderwagens en rolstoelen (family)
km
0.7
very easy
Een initiatief van de Commissie voor mensen met speciale behoeften
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
km
4.4
very easy
Een uitstapje naar het weelderige hardhout van Spa
De accommodaties in de buurt
2
vestigingen
De accommodatie in de buurt
1
vestiging
De kaarten
2
kaarten
Spa
Spa
In het hart van het Markgraafschap
Een regio die in het oog springt en de naam van Pays des Sources niet overneemt : daar stromen de Hoëgne, de Wayai, de Roannay, de Chefna en ... de Ninglinspo ! Honderden kilometers aan wandelingen in de uitgestrekte bossen rondom Spa...
Stavelot
Stavelot
Verbazingwekkend bruisen!
In het toeristische hart van de Amblève-vallei ontdekt u de aantrekkingspolen van Bellevaux via Stavelot, Trois-Ponts, Coo en Stoumont tot aan het Fonds de Quarreux. Het herbergt ook uitstekende samenvloeiingen op deze cursus.
Goede weg !