mini-ardenne
verbinding
Inloggen


×
Nog niet geschreven ?

Vergeten pass ?

Inschrijfformulier
5 + 7 =

Er wordt een e-mail naar dit adres gestuurd.
Het bevat een link waarop u kunt klikken om uw registratie te activeren.


×
Wachtwoord opnieuw instellen
Er wordt automatisch een e-mail gestuurd naar het adres waarmee u zich heeft geregistreerd.

Door op de link te klikken die erin staat, kunt u vervolgens een nieuw wachtwoord genereren.


×
Baraque Michel
Baraque Michel
CC BY-SA 3.0 Wikoli
Route des Fagnes 36
Baraque Michel
Jalhay

Le Phare de la Fagne

Deze herberg is in 1813 opgericht door de Duitse kleermaker Michel-Henri Schmitz.
In 1798 kwam Michel Schmitz, een door Fagne gefascineerde Duitser, in Herbiester (Jalhay) wonen.

Van 1811 tot 1813 werd de Auberge de la Baraque Michel opgericht door de kleermaker Michel-Henri Schmitz uit Sinzig (Rijnland). Iets ten oosten van de huidige locatie.

De oprichter stierf in 1819. Zijn zoon Henri-Joseph nam het over.

In 1826 verwierf Henri-Toussaint Fischbach, een opmerkelijke Malmédien, enkele percelen rond de herberg.

In 1827 werd op initiatief van Fiscbach een bel op het gebouw geplaatst. Het wordt gebruikt bij mistig weer om verloren bezoekers een akoestisch herkenningspunt te geven De familie Schmitz is verantwoordelijk voor de verzorging van het graan.
126 mensen getuigden in het "ijzeren boek", het register van de bezoekers die zich dankzij de bel bevonden, te zijn gered.

In 1837 trouwde Henri-Joseph Schmitz. Hij krijgt 4 kinderen.

De dood van Henri-Joseph Schmitz stierf in 1853. Zijn weduwe leidde het bedrijf en vervolgens zijn zoon Michel-Henri-Joseph Schmitz, die volwassen werd.

In 1854 bouwden de Schmitzes een nieuwe herberg op de huidige locatie.

In 1856 werd de weg Eupen-Malmédy aangelegd. De bel verliest zijn nut. De herberg doet dienst als relais voor de Pruisische postkoets.

In 1886 was de relaisdienst bij de Pruisische postkoets voorbij.

In 1889 werd het gebouw door een brand verwoest.

In 1894 stierf Michel-Henri-Joseph Schmitz. Zijn vrouw Anne-Marie Wey neemt de herberg over.

In 1896 vertrok Anne-Marie Wey. Auguste Cremer wordt eigenaar. Daarna volgen andere eigenaren elkaar op.

Sinds 1954 wordt het café-restaurant-hotel gerund door de familie Bodarwé.
La Baraque Michel is ongetwijfeld de bekendste site in de Hoge Venen: startpunt voor excursies, rustieke maar kwaliteitsvolle herberg, ook plaats van legendes ...
Michel Schmitz werd geboren in de buurt van Remagen, aan de Rijn, in 1758, en kwam op veertigjarige leeftijd als boerenknecht in Jalhay. Een jaar later trouwde hij met de dochter van het huis, een weduwe met een kind. Rond 1808 bouwde hij een hut van turfgras en klei in fagne die later beter bekend zou worden als "Baraque Michel" ...

Vervolgens zeiden zijn erfgenamen dat hij, nadat hij de weg terug uit Sourbrodt was kwijtgeraakt, werd geconfronteerd met een storm die zo sterk was "dat hij de kruisen, markeringen van besneeuwde paden niet meer zag. Hij geloofde dat hij de Maagd verloor en smeekte, waardoor wil hier een toevluchtsoord bouwen voor de verlorenen ... Een plotselinge open plek stelde hem in staat om het vuur van zijn gehucht in de verte te zien.Hij werd gered! Michel plantte zijn wandelstok op de plaats van het "wonder", en vanaf de lente vervolgens de beloofde constructie aangepakt ... De legende is geboren!

Maar als de hypothese van het "wonder" moet worden verworpen, wat zou Michel dan hebben kunnen bewegen om zich te vestigen in deze verloren, ondankbare, verlaten plek, maar toch op de doorgangsplaats van al die van Verviers, Saint -Vith of Eupen gingen naar Malmedy, zetel van de rechtbank van eerste aanleg, onder Franse bezetting ?.

Michel, die het gezinsleven beu was, had hij alles achtergelaten om daar met zijn arme middelen een ’herberg’ te openen? Het is aannemelijk. Een jaar of twee geleden alleen, voordat zijn familie besloot zich bij hem aan te sluiten.

Toen hij in 1819 stierf, volgde zijn weduwe hem op. En in 1826 was een andere avontuurlijke aflevering, deze keer echt, de toekomst van "Baraque Michel". Die winter verdwaalde M de Rondchêne, opmerkelijk van Malmedy, tijdens een jacht in de fagne. Hij dankte zijn redding aan de lichten van de kazerne die hij tegenkwam.

Na zijn dood het jaar daarop deed zijn neef, de ridder Fischach, een schenking aan de Schmitzes, die hen in staat stelden de herberg goed in te richten. Bovendien had hij daar een bel geïnstalleerd die ze bij slecht weer zouden laten rinkelen. Er werd een register geopend dat bekend staat als het ’ijzeren boek’ vanwege het metalen frame, zodat ’reizigers verloren en teruggeroepen worden door het geluid van de bel van de woestijn, schrijf hun naam erop ...’

Tientallen bedankberichten zouden de pagina’s van dit notitieboek ongeveer dertig jaar lang bedekken voordat het in 1889 in het vuur van het etablissement brandde. Fischbach deed het beter: hij kocht een paar hectare land in de buurt van de Baraque en bouwde in 1830 een kapel gewijd aan Onze Lieve Vrouw van Bon Secours ter nagedachtenis aan zijn oom. Afgedekt met een hoogtepunt, droeg het een lantaarn die de Schmitzes nog elke avond moesten aansteken. Dat deden ze tot 1856, toen de moderne weg Eupen - Malmedy werd aangelegd. Noch de bel, noch de lantaarn hadden weinig reden.

De nieuwe dijk liep iets ten westen van de oude weg en het huis werd herbouwd met uitzicht op de weg. De kazerne werd een aflossing van de postkoets. De laatste Schmitz stierf in 1894 en zijn weduwe verliet het huis twee jaar later.

De herberg veranderde verschillende keren van eigenaar. Oude gebouwen, alleen de stallen bleven over, later gesloopt door de familie Delincé, nieuwe eigenaar sinds 1916 die definitief de solide reputatie van het huis vestigde. In 1954 droeg ze het bedrijf over aan de familie Bodarwé.
Bron: http://www.sart.be/fagne/site04.htm#baraque
Voeg toe aan mijn favorieten
1
kaart
Hautes Fagnes
Een uitzonderlijke kaart om de Hoge Venen te ontdekken !
Deze kaart is echt een must voor fagnards! Veel groter en completer dan de oude versie, het dekt het hele Haut Plateau-gebied dankzij een gigantische dubbelzijdige bedrukking (meer dan 700 km² bedekt!).

Het strekt zich uit naar het noorden tot Welkenraedt , Raeren-Sud en het Dreilägerbach-stuwmeer (Dreilägerbachtalsperre), voorbij de Duitse grens.
In het zuiden bereikt het Malmedy , Waimes en het meer van Bütgenbach . Vervolgens strekt het zich van west naar oost uit van Francorchamps en Sart tot voorbij Montjoie (Monschau).

Als klap op de vuurpijl bevat het ook de zeer toeristische meren van de dammen van Eupen, la Gileppe en Robertville , wat het totaal op 5 grote meren brengt, punten startpunt voor vele wandelingen allemaal aangegeven op de kaart.
Alle zijrivieren waarvan de valleien prachtige wandelingen bieden zijn aanwezig: de valleien van Gileppe, Hoëgne / Poleûr , Warche , van Bayehon , van Helle , van Soor , van Statte , van Sawe , uit de bovenste laag van Vesdre , Getzbach , Schwarzbach ...

Deze ontdekkingen, die u gemakkelijk zelf kunt organiseren dankzij deze kaart, bieden u vele dagen plezier in de buitenlucht door uzelf volledig los te koppelen terwijl u fysieke activiteit beoefent, op een zachte of intensieve manier, familie of sport bij keuze.

Het fagnard-plateau is erg groot en het is niet ongebruikelijk dat mensen daar verdwalen. Maar deze kaart is ontworpen met behulp van geografische gegevens op basis van de nieuwste satellietfoto's. Het benadrukt op een vrij uitputtende manier alle toegankelijke paden en paden (met de afstanden aangegeven op elke sectie), die het mogelijk zullen maken om deze uitzonderlijke regio gemakkelijk van boven naar beneden te ontdekken, met een zeer goed algemeen overzicht.
Vooral omdat de kaart bezaaid is met een groot aantal bezienswaardigheden, waarvan de bekende namen van fagnards door het dozijn zullen worden geteld, zoals de beroemde fagnard-kruisen, de vele monumenten, de historische monumenten, de opmerkelijke bomen vele anderen, waaronder ongeveer 200 andere elementen die in de legende aanwezig zijn!
Deze kaart kopen
4
wandelingen
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
Baraque Michel 0.1
km
4.7
Didactische wandeling
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
Baraque Michel 0.1
km
16.3
Geweldige klassieke fagnard
Een ontdekkingsreis langs een toeristenstroom (pro)
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een ontdekkingsreis langs een toeristenstroom (pro)
Botrange 3
km
29
Een van de mooiste valleien van België!
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
Longfaye 5
km
3.3
Een vleugje Hoge Venen
2
1
naburige POI’s
Baraque Michel 0.1
Sur ce chemin il y a deux autres bornes portant les numéros 155 et 156 jusqu'à la source de Périgny.
Brackvenn 1
Borne portant inscriptions F comme Forêt, I comme Impériale, C comme Commune et I comme Jalhay.
Ceci est présumé car aucune étude n'a démontré ce fait.

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Herbôfaye 1.1
Het is gelegen op een oude grens tussen België en Pruisen, gecreëerd door het "Verdrag van Grenzen", ondertekend op 26 mei 1816 in Aken tussen Pruisen en Nederland.
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Baraque Michel 0.8

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Baraque Michel 0.1
Deze kolom van 4,50 m die in 1566 door de familie Hauptmann-Panhaus werd opgericht, is bekroond met een dennenappel en een klein kruis.
Drossart 0.7
Bouquet formé par des saules et servant de point de repère en Fagne.
Drossart 1.3
Ce site célèbre du Plateau des Hautes Fagnes se trouve à environ 1 Km au Nord-Est de la Baraque Michel.

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Baraque Michel 0.1
Deze kapel werd gebouwd in 1830-1831, op initiatief van de ridder Henri-Toussaint Fischbach, een industrieel uit Malmedy, als dank voor de redding van zijn in Fagne verloren stiefvader.
Les Mousseux 1.5
Dit kruis werd opgericht door de jonge christelijke arbeiders na een congres in Rome in 1967.
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Baraque Michel 0.3
Dit eikenhouten kruis draagt ​​een gesneden houten Christus. Het vervangt sinds november 1950 een kruis uit 1566 dat was geplaatst ter aanduiding van territoriale grenzen (Franchimont en Stavelot).
Baraque Michel 0.1
Kruis opgericht ter nagedachtenis van Pierre Pikray, van Solwaster, gevonden in 1882 in een moeras.
Baraque Michel 0.7
D'une manière générale on désigne par le mot "Potale" un trou rempli d'eau.
Baraque Michel 0.8
Een van de bronnen van de Helle.
Het bleef anoniem tot de 19e eeuw.
Zijn naam komt van de graaf de Périgny, sub-prefect van Malmedy.

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Baraque Michel 0.8
In dit moeras ten zuidwesten van Baraque Michel wordt de gelijknamige beek geboren. De toponymie betekent "De Fagne (of de Hêtraie) van Herbold" (Germaanse naam).
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Baraque Michel 0.1
Op deze hoge stele in bronzen bas-reliëf staat Albert Bonjean (1858-1939), advocaat en schrijver uit Verviers, zeer bekende fagnard-cantor.
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Herbôfaye 1
Deze stroom ontspringt bij Baraque Michel en mondt uit in de Poleûr ter hoogte van een plaats genaamd "Les Mousseux".
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Baraque Michel 0.1
Stele opgericht ter nagedachtenis aan 4 vrienden van de Venen : A. Libert (1782-1805), A. Bonjean (1858-19, J. Bastin (1870-1935), E. To (1882-1954).
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Baraque Michel 1.1
Il s’agit d’une étendue fagnarde dont la toponymie provient du mot "gué". De nombreux gués franchissaient en effet la Helle dans les parages.