mini-ardenne
verbinding
7
online
Inloggen


×
Nog niet geschreven ?

Vergeten pass ?

Inschrijfformulier
2 + 9 =

Er wordt een e-mail naar dit adres gestuurd.
Het bevat een link waarop u kunt klikken om uw registratie te activeren.


×
Wachtwoord opnieuw instellen
Er wordt automatisch een e-mail gestuurd naar het adres waarmee u zich heeft geregistreerd.

Door op de link te klikken die erin staat, kunt u vervolgens een nieuw wachtwoord genereren.


×
×

Ontdek deze regio van top tot teen met tientallen combinaties van wandelingen die gepersonaliseerd kunnen worden op onze mini-Ardennenkaart !
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)

De Perlenbach-Dam

Le Barrage du Perlenbach
CC BY 3.0 Duhon
Höfen
Aachen
km
7.9
medium
211 m
211 m

Het verborgen gezicht van de Hoge VenenFans van de vennen zijn over het algemeen gewend ten westen van het uitgestrekte militaire kamp van Elsenborn te blijven.

Maar daaronder, aan de oostkant, is er een stukje België dat nog enkele interessante veencuriosa verbergt, aan de grens van Rocherath.

Onder deze is er in het bijzonder de Weisser Stein, de op een na hoogste top van België, niet ver van de hoogte van de Signal de Botrange.

Dan is er nog de Rocher de Bieley, majestueus, maar waarvan de toegankelijkheid beperkt is vanwege de nabijheid van de camping : het is beter om ervoor te zorgen door het VVV-kantoor te bellen dat het geen dag is om ballen te schieten.

Deze laatste ligt langs een weinig bekende veenrivier : de Schwalm.

Het toponiem betekent : "water dat opzwelt en wervelt". Het wordt ook wel de Perlenbach genoemd vanwege de parelmossel die ooit overvloedig in de bodem van deze rivier werd aangetroffen: het is een soort zoetwatermossel die over het algemeen voorkomt in bepaalde Europeese rivieren en die helaas in verval zijn.


Maar bij deze wandeling is er geen sprake van schietgevaar, want deze rivier vervolgt zijn koers noordwaarts door de bossen en steekt de Duitse grens over naar het zuidoosten van Kalterherberg.

Dan wordt de rivier tegengehouden door een dam iets naar het westen en onder Höfen, een Duits dorp ten zuiden van Monschau, niet zo ver van de samenvloeiing met de Roer in dezelfde stad.

Het is de beurt aan het stuwmeer dat we u aanraden hier te nemen, flirtend ten westen van de dam met de Kalterherberg-weilanden, voordat u weer afdaalt naar het meer en vervolgens terugkeert naar de parkeerplaats in Höfen.
Aan mijn favorieten toevoegen
km
0

Höfen

Aachen

dam
CC BY-SA 4.0 Wolkenkratzer
by mini-ardenne
Dit dorp van de Eifel ligt op de oostelijke hoogten van de Schwalm (of Perlenbach), een zijrivier van de Roer die bij Montjoie in deze laatste uitmondt. Het is onder dit dorp dat de dam en het reservoir zich bevinden.
km
1.8

Perlenbach-Dam

CC BY-SA 3.0 michiel1972
by mini-ardenne
De "Perlenbachtalsperre" werd gebouwd tussen 1953 en 1955 om de Cercle de Montjoie van water te voorzien. De rotsachtige dijk is 19 m hoog en houdt 800.000 m³ water vast.
De oppervlakte van de waterscheiding is 61,5 km².

km
1.9
CC BY-SA 3.0 Venetianer
Niet erg groot, maar redelijk goed omgeven !
km
7.9

Höfen

Aachen

dam