mini-ardenne
menu
verbinding
mijn mand

Al mijn wandelingen bekijken

Mijn wandeling toevoegen

Mijn favorieten beheren
Mijn profiel zien

Mijn profiel beheren
×
Inloggen


×
Nog niet geschreven ?

Vergeten pass ?
Inschrijfformulier
4 + 4 =

Er wordt een e-mail naar dit adres gestuurd.
Het bevat een link waarop u kunt klikken om uw registratie te activeren.

U kunt nu uw eigen ritten toevoegen!
×
Wachtwoord opnieuw instellen
Er wordt automatisch een e-mail gestuurd naar het adres waarmee u zich heeft geregistreerd.

Door op de link te klikken die erin staat, kunt u vervolgens een nieuw wachtwoord genereren.


×
×

Ontdek deze regio van top tot teen met tientallen combinaties van wandelingen die gepersonaliseerd kunnen worden op onze mini-Ardennenkaart!
Voeg toe aan winkelmandje
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)

De Ven van Nazieufa

La Fange de Nazieufa
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne

Mijn wandeling toevoegen
km
8.1
hard
152
152

Proficiat aan de initiatiefnemers van het LIFE-project !Een wandeling hoogst fagnarde, maar waar men het vooral niet verwacht!
Veenmoerassen zover het oog reikt, gevuld met veenmos, die zijn er niet alleen bij Baraque Michel: ook het Plateau des Tailles, rond de Baraque de Fraiture, heeft er nogal wat.

Maar het werd mogelijk gemaakt dankzij een grootschalig veenherstelproject.

In de 20e eeuw waren deze zelfs binnengevallen door naaldbomen, een gewas dat niet erg vruchtbaar was gezien het terrein dat niet erg gunstig voor hen was.

Het toen gedeeltelijk opgedroogde veen had een klap gekregen, evenals de daarmee samenhangende biodiversiteit.
In het kader van het project LIFE Plateau des Tailles zijn deze gerooid om het oorspronkelijke veengebied te herstellen.
Het belang is met name het bevorderen van een grote biodiversiteit omdat dit type grond zeer gunstig is voor de verspreiding van een vrij zeldzame lage flora: katoengras, zonnedauw, andromeda of verschillende soorten veenmos. Of vaker voor zoals bosbes, callune of vierhoekige heide.

Dit stelt ons in staat om de schouders op te halen met zeer mooie modderige vlakten.

Enige minpuntje waar we absoluut voor moeten waarschuwen en niet de minste: sommige zeer vochtige en sponsachtige gebieden en toch gemarkeerd zijn vrij van roosters, vooral in de Fagne du Pouhon.
Met andere woorden, ga er koste wat kost met je sneakers naartoe! Op deze plek is het beter om laarzen of op zijn minst waterdichte wandelschoenen te hebben, anders zijn natte voeten gegarandeerd! Het terrein is op sommige plaatsen erg chaotisch, vooral bij wat vochtig weer. Pas op dat je er niet tot aan je enkel in wegzakt, ondanks de takken waarmee je over de moerassen kunt "vliegen".

Bij zeer droog weer loop je ook het risico dat je de toegang wordt ontzegd als de rode vlag wordt gehesen. Dus hier zijn we dan, we waarschuwen je liever voor deze paar nadelen, maar afgezien daarvan is de route aangenaam, niet erg heuvelachtig en behoorlijk rijk aan landschappen. Dan is het dorp Odeigne, een verzamelplaats, aan de bronnen van de Aisne, rustig en heel typerend voor de Haute Ardenne.
Aan mijn favorieten toevoegen
km
0

Odeigne

Manhay

monument watermolen speelplaats picknick bron oogpunt observatie toren ven kapel kerk kruis
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Deze oude stad ligt op een hoogte van 520 m, niet ver van de top van het Plateau des Tailles, de Baraque de Fraiture. Het is een zeer populair startpunt voor langlaufen. Daar is nog steeds een watermolen in bedrijf.

km
0

Sint-Donatiuskapel Odeigne

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een kleine kapel in witgekalkte stenen uit het eerste derde deel van de 20de eeuw.

km
1.5

Venen van Robièfa

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Dit opmerkelijke veengebied op het Plateau des Tailles ligt op ongeveer 600 m hoogte. De geologische basis wordt gevormd door arkose, een zeer harde rots die bestaat uit zandkorrels uit het Gedinnische tijdperk.

km
2.3

Venen van Nazieufa

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Dit hoogveengebied Plateau des Tailles ligt tussen 600 en 650 m boven de zeespiegel en grenst aan de top van Baraque de Fraiture. Net als Robièfa wordt de geologische basis gevormd door arkose.
km
4.4
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Op dit punt, door prachtige loofbomen, zijn de paden van de boswegen niet altijd goed gemarkeerd. Je moet proberen zoveel mogelijk de groene vierkante markeringen te volgen!
km
5.7

Ven van de Pouhon

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
De Aisne ontspringt in deze venen op 600 m hoogte. Het moeras is daar bewaard gebleven ondanks de mislukte poging om er sparren te kweken. De laatste zijn daar verwijderd als onderdeel van het LIFE-project. Het bevat meer dan 60 vijvers.

km
5.8
De modder is er !
km
7.1
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Via dit mooie pad bereiken we al snel ons startpunt, het dorp Odeigne.
km
7.8

Monument voor de slachtoffers van Odeigne

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Dit monument werd opgericht in 1952, ter nagedachtenis aan de slachtoffers tijdens de 18 dagen durende campagne, toen de Duitsers zich bij de Maas wilden aansluiten.
km
7.9

Picknick van de School van Odeigne

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een picknicktafel in een klein hoekje vlakbij de schooltuin van het dorp.
km
10

Odeigne

Manhay

monument watermolen speelplaats picknick bron oogpunt observatie toren ven kapel kerk kruis