mini-ardenne
verbinding
Inloggen


×
Nog niet geschreven ?

Vergeten pass ?

Inschrijfformulier
1 + 7 =

Er wordt een e-mail naar dit adres gestuurd.
Het bevat een link waarop u kunt klikken om uw registratie te activeren.


×
Wachtwoord opnieuw instellen
Er wordt automatisch een e-mail gestuurd naar het adres waarmee u zich heeft geregistreerd.

Door op de link te klikken die erin staat, kunt u vervolgens een nieuw wachtwoord genereren.


×
Kruis van de Priester
Croix du Curé
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Bois de Pierreux
Sy
Ferrières
Moord op een parochiepriester

Dit kruis werd opgericht ter nagedachtenis van de parochiepriester van Xhignesse, vermoord in 1778.
Bron: tekst afkomstig van het presentatiepaneel van het Curé’s Cross op weg naar Sy

Van alle verhalen over gebeurtenissen in de regio was het de parochiepriester van Xhignesse die het meest tot de verbeelding sprak. Het maakte letterlijk indruk op de ziel van onze dorpelingen. Hier is een samenvatting die ongetwijfeld de wens zal opwekken om alle details van deze tragische aangelegenheid beter te kennen.

Laten we van tevoren zeggen dat Xhignesse een oude kerk met primitieve romaanse architectuur bewaart. Laten we ook toevoegen dat in Xhignesse, Xhoris, "Xhavée", de x stil is en de h erg slecht is.

Dit verhaal moet bij voorkeur worden gelezen in de wilde omgeving waarin deze pijnlijke affaire zich ontvouwde, dat wil zeggen in het Xhavée (ravijn) van Corneva dat naar de Zwarte Rots leidt.

Op een zondag in oktober 1778 was Sire Evrard Deleau, parochiepriester van Xhignesse, bij het betreden van zijn kerk verbaasd te ontdekken dat moedige en vaardige inbrekers het Heilig Sacrament hadden afgevoerd, evenals alle voorwerpen van aanbidding die enige rijkdom vormden. Om de mis te vieren, was het noodzakelijk om alle benodigde voorwerpen uit de kapel van Hamoir te halen. De voorganger informeerde zijn kudde en beëindigde zijn ontroerende toespraak met de volgende woorden: ’Ontvoering van wolven zijn ook fijne vossen. Door dit te zeggen viel zijn blik nonchalant op de banken van de mannen waar de drie Renard-broers naast elkaar stonden: Gilles, Michel en Jean-Joseph Er was niet veel meer voor nodig om argwaan te wekken, vooral omdat de Renards niet erg gewaardeerd werden door de dorpelingen vanwege hun energieke en gewelddadige karakter omdat ze redelijk succesvol waren en hun de staat wekte de bekende jaloezie van het dorp.

Talen vallen uit elkaar en de publieke opinie houdt de rovers vast: de vossen. (Dit bleek niet waar te zijn omdat de echte dieven later werden gearresteerd en beleden). De drie broers werden weggehouden en beseften het vermoeden waarvan zij de slachtoffers waren.

Een diepe wrok verankerde meer en meer in hun hart ten opzichte van de priester Deleau, die echter genadig genoeg was geweest om in de preekstoel te specificeren wat slechts betreurenswaardig toeval was, maar schadelijk door de interpretatie wat vox populi had gegeven. De vossen, die hun dankbaarheid uitten, waren niet oprecht en de gevoelens van vijandigheid namen niet af ... integendeel.

In die tijd bestond er in Filot, zoals in veel dorpen in die tijd, een "brassin", een gemeenschappelijke brouwerij die individuen huurden volgens de behoeften van gezinnen. Op 16 november 1778 bereidden de Renards, geholpen door Simon Hubin en Louis Missoul, bier in Filot. Aangezien het werk dag en nacht werd gedaan, waren de diensten alternatief. De twee arbeiders zouden na drie uur rust om tien uur ’s avonds hun werk hervatten. Voor hun vertrek zagen ze Gilles en Michel op het stro liggen, zich in dekens wikkelen en ter plaatse welverdiende rust nemen, terwijl Jean-Joseph aan het werk ging. Het was de voorbereiding van een alibi, want zodra de arbeiders vertrokken, stonden de valse slapers op en trokken uit een schuilplaats twee perfect gevormde paspoppen met blauwe katoenen petten zoals die van hen. Ze gingen door een achterdeur naar buiten.

Om tien uur keerden de twee assistenten terug en Jean-Joseph, die de slapers liet zien, vroeg om stilte. Een uur later, op een afgesproken signaal, belde Jean-Joseph externe helpers om hen te laten zien ... een staartster die ze natuurlijk niet zagen, zo niet de "sporen" in een natuurlijk rode lucht voorbode van de ondergang. Gedurende deze tijd waren de modellen verdwenen om plaats te maken voor de echte slapers die, zodra de helpers terugkwamen, door luid geeuwen en lang strekken lieten zien dat ze uit een diepe slaap kwamen.

Dezelfde dag - 16 november 1778 - vond de begrafenis van de plaatselijke pastoor, meneer Debras, ’s ochtends plaats. Zijn collega van Xhignesse was daar officier en na de maaltijd van de familie zou hij naar Barvaux gaan, waar hij om 17.00 uur een belangrijke aangelegenheid in het priesterdomein zou bijwonen. Hij had zijn zus gewaarschuwd dat zijn terugkeer daarom te laat zou zijn. In een dorp is alles bekend. De Renards wisten ervan en die avond ... kwam dominee Deleau niet terug.

Twee mannen vielen hem aan zodra hij het bos van Pierreux betrad, en doodde hem wreed door te zeggen: "Wacht op fijne vossen". Het arme slachtoffer werd naar de verlaten steengroeve vervoerd en zorgvuldig bedekt met stenen. De Renards, Gilles en Michel, geloofden dat ze hun misdaad voor altijd hadden begraven. Ze hadden ook een alibi.

De volgende ochtend wekte Mademoiselle Deleau de bevolking op en begon het onderzoek. Dankzij de getuigenis van een klein meisje uit Vieuxville werd bekend dat de predikant daar ’s avonds was teruggekeerd en dat het onderzoeksgebied was teruggebracht tot de route van Vieuxville naar Xhignesse. De Rs
Voeg toe aan mijn favorieten
2
kaarten
Pays d’Ourthe-Amblève
De Porte des Ardennes ten zuiden van Luik en daarachter... wandelingen zover het oog reikt
Als je de stad vanuit het zuiden verlaat, duurt het niet lang voordat het landschap verandert in steile en beboste heuvels, uitgehold door de groef van de Ourthe .
In de holte ervan, omringd door bossen en rotsen, blijken Tilff en Esneux toeristische palen te zijn die al erg landelijk zijn, met nog steeds goed gemarkeerde aroma's van de stadsdrukte.
En het is vanaf deze plaatsen dat deze kaart echt nuttig voor je zal zijn omdat een essentieel pad begint: de Ravel 5 die de Ourthe volgt naar Hamoir ! En rond deze zeer populaire as trekken heel veel wandelpaden die je hiermee kunt ontdekken.

Naast de samenvloeiing met de Amblève in Comblain-au-Pont , wordt het karakter van de regio steeds landelijker en steeds minder bewoond en biedt het prachtige wandelingen door panorama's grandioos, vooral rond Xhoris en Harzé .
Maar er zijn nog steeds populaire toeristenpalen, zoals Hamoir , die de Ourthe opgaan of Aywaille , die de Amblève opgaan.
Meer ten westen van de kaart vinden we meer typische landschappen van de Condroz, nog steeds heuvelachtig maar een beetje meer onbedekt, zoals aan de kant van Anthisnes , d Ouffet en Neupré .
En tot slot aan de oostkant kun je flaneren op de hoogten van Remouchamps en Aywaille , met name bovenaan de beroemde Redoute of zelfs op top van de Heid des Gattes .
Daarnaast zijn er nog veel plattelandswandelingen naar Sprimont , Deigné en Dolembreux .
Het nieuwe menu van Esneux en Aywaille? Het is echt de ontsnappingskaart, op een boogscheut van Luik!
Bestel hem snel in de winkel! Het biedt u een beroemde reeks vrijetijds- of sportprogramma's, die u zelf kunt voorbereiden dankzij een zeer goed algemeen zicht op de regio van de samenvloeiing van Ourthe-Amblève !
Deze kaart kopen
Pays d’Ourthe et Aisne
Deze kaart kopen
5
wandelingen
Een wandeling van het ene station naar het andere (pro)
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een wandeling van het ene station naar het andere (pro)
Sy 1
km
4.5
Loop van station naar station
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
Bomal 4
km
9.1
Op de hoogten van de samenvloeiing van de Ourthe-Aisne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
Villers-Sainte-Gertrude 6
km
7.7
De hoogten van de Aisne en de Ruisseau du Pont-le-Prêtre
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
CC BY-SA 3.0 Jean Housen
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)
Sy 1
km
4.9
Een zeer steile vallei van de Ourthe
Een wandeling van de ene toeristische stad naar de andere (pro)
CC BY-SA 4.0 Cafedelyon
Een wandeling van de ene toeristische stad naar de andere (pro)
Ferrières 5
km
31
De Ardennen in al zijn pracht
2
4
naburige POI’s
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Sy 1.1
Deze kalkstenen kapel werd gebouwd tussen 1866 en 1872. Het werd vergroot in 1902.
De glas-in-loodramen dateren uit 1912.

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Hamoir 1.5
Chapelle en moellons calcaires à l’ombre de deux tilleuls et entourée d’un cimetière.
Elle a été construite en 1848 à l’emplacement d’un sanctuaire plus ancien qui datait de 1633.

Hamoir 1.4
Château de style Louis XIV de 1753. Son donjon date par contre du 14è. Il est doté de plusieurs dépendances.
Vieuxville 1.2
Ce cimetière datant de l'époque mérovingienne a été découvert en 1938 par le cantonnier du village.
L'ensemble recèle 190 tombes datant du 5è au 7è siècle.

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Sy 0.3
Christ en croix métallique sise entre deux arbres le long de la route peu avant le sentier de la Croix du Curé.
Sy 1.1
Christ en croix un peu au delà de la chapelle.
Hamoir 1.2
Een grote boerderij in kalksteenpuin, waarvan het eerste hoofdgebouw dateert uit het 3e kwart van de 17de eeuw. Binnenin is het houtwerk in Lodewijk XV- en Louis XVI-stijl.
CC BY-SA 3.0 Jean Housen
Sy 1.1
Deze grot is gemaakt achter de kerk van Sy als dank voor verschillende genezingen. Een standbeeld van de Maagd staat in een inzet van de klif die grenst aan de kapel.
CC BY-SA 3.0 Jean Housen
1.1
Deze halte bevindt zich op lijn 43 die Luik met Jemelle verbindt.
CC BY-SA 3.0 Jean Housen
Sy 1.2

086 38 82 13
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Sy 1.1

086 38 81 54
Sy 1.3
Cette bâtisse, située sur un talus la protégeant des inondations, date du 16è, du temps où l’Ourthe est naviguée par les « Out’leus » (navigateurs de l’Ourthe) et leurs « bètchètes » (embarcation à f
Hamoir 0.8
Een opmerkelijk steegje van kastanjebomen dat het Bois de Pierreux doorkruist.
CC BY-SA 3.0 Jean Housen
Sy 1.1
Dit monument is gewijd aan de nagedachtenis van de impressionistische schilder uit Luik, bijgenaamd "Le Maître de Sy", geboren op 25 oktober 1871 in Herstal.
CC BY-SA 3.0 Jean Housen
Sy 1.3
Een speeltuin langs de Ourthe.
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Sy 0.7
Een algemeen beeld van het gehucht Sy boven een steile rots: de Rocher de Nandouire.
Sy 0.8
Een standpunt over de Ourthe op het voorgebergte van de Rots van de Kathedraal.
Hamoir 1.2
Cette maison en moellons calcaires date de la seconde moitié du 18è.
Sy 0.9
Deze rots is in 1930 voor het eerst beklommen door koning Albert I en Xavier de Grunne.
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Sy 1
Van deze rots werden de veroordeelden in de Ourthe geworpen.
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Sy 1.2
Rocher du Sabot
Ce rocher vit le 26 mai 1929 la chute et le décès du célèbre peintre.
Un panneau commémoratif est placé à l’endroit de la chute.