mini-ardenne
menu
verbinding
mijn mand

Al mijn wandelingen bekijken

Mijn wandeling toevoegen

Mijn favorieten beheren
Mijn profiel zien

Mijn profiel beheren
×
Inloggen


×
Nog niet geschreven ?

Vergeten pass ?
Inschrijfformulier
1 + 2 =

Er wordt een e-mail naar dit adres gestuurd.
Het bevat een link waarop u kunt klikken om uw registratie te activeren.

U kunt nu uw eigen ritten toevoegen!
×
Wachtwoord opnieuw instellen
Er wordt automatisch een e-mail gestuurd naar het adres waarmee u zich heeft geregistreerd.

Door op de link te klikken die erin staat, kunt u vervolgens een nieuw wachtwoord genereren.


×
×

Ontdek deze regio van top tot teen met tientallen combinaties van wandelingen die gepersonaliseerd kunnen worden op onze mini-Ardennenkaart!
Voeg toe aan winkelmandje
Een gezinslus rond een opmerkelijk bezienswaardigheid (family)

De Ven van Setai

La Fagne du Setai
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne

Mijn wandeling toevoegen
km
10.7
hard
170
170

De veenmoerassen van het zuidelijke Hoge VeenplateauVoor wie deze unieke landschappen van veenmoerassen wil bewonderen, vertrekt deze wandeling enigszins van het zenuwcentrum van Baraque Michel en Botrange, om het veengedeelte te ontdekken dat zich uitstrekt tot aan de stad Malmedy.

Zo liggen er verschillende veengebieden op deze baan, zoals de Fraineu maar ook de Lovaiseu, de Setai en een klein eindje van de Neûr Lowé. Ze worden soms ontdekt op roostervloeren, soms door er langs te gaan op zeer brede brandgangen (bewegwijzerd).

De start bevindt zich in een hoek van de weg die Hockai met Xhoffraix verbindt, in de plaats Nâpire of Nampire. We zijn op deze plek, vlakbij de bron van de bekende beek naar de moerassen: de Ruisseau du Trô Maret die richting La Warche gaat.

We gaan bijna tegen de stroom op tot aan de bron, maar we verlaten de groef om de Fraineu (roostervloer) te ontdekken, iets verder op de Lovaiseu (in de buurt van de oude Negus-hut) en vervolgens de Setai die we meer dan een kilometer volgen door een grote brandgang zoals hierboven aangekondigd.

Maar let op ! Op het niveau van Lovaiseu is dit gebied bijzonder vochtig en over het algemeen verstoken van roostervloeren. Dus voor degenen die geen waterdichte laarzen of schoenen hebben, zijn natte voeten bijna gegarandeerd!

We steken dan de hoofdweg Eupen - Malmedy over die we 200 m naar links volgen (opgelet, ondanks het fietspad!) en we gaan rechts naar het zuidwesten van de Neûr Lowé. Dit is het gebied waar de Bayehon, een stroom die niet minder bekend is bij de fagnards, zijn oorsprong vindt. We volgen hem een stukje stroomafwaarts. Ook hier zijn goede schoenen erg handig, aangezien het pad langs de Bayehon bijzonder modderig is.

We buigen naar rechts voor de beroemde Tchâne as tchânes (Eik van de Eiken). Niets belet je om naar hem toe te duwen om deze oude knoestige boom te bewonderen en dan terug te keren op de route. Het is echt niet zo ver.

Het pad terug naar de Fagne Thîrifaye is nog steeds een beetje nat, maar zodra je aankomt bij het kruispunt van het bos waar een overdekte picknick is, volgen de harde paden elkaar om de modder en vochtigheid te vergeten tot het einde van de wandeling.

Na een paar haken vinden we de N68 die we ongeveer honderd meter naar rechts moeten volgen, voordat we weer gaan vorken naar links in het bos. Doe voorzichtig! We rijden snel genoeg in deze rechte lijn!

Er is nog een goede kilometer te gaan door de bossen en Nâpire, om de parkeerplaats te bereiken van waar we begonnen.
Aan mijn favorieten toevoegen
km
0

Nâpire

Malmedy

picknick
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Nâpire of Nampire, dit voorvoegsel "Na" blijft onduidelijk over zijn etymologische oorsprong. Pîre daarentegen roept een steen op in het Waals. Het is gelegen op de linkeroever van de Ruisseau de Trô Maret tussen de Hockai Xhoffrai-weg en de N68.
km
0.1

Fraineu

Malmedy

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Tussen de Ruisseau du Trô Maret, de Rond Chêne, Lonlou en de Setai ligt deze uitgestrekte vlakte waar veenmoerassen en bossen zich vermengen.

km
1.3

Cabane du Négus

Malmedy

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Deze stevige en lange lange houten hut met een rieten dak, die nu verdwenen is, werd gebouwd op initiatief van de doctor in de natuurwetenschappen en wiskunde Léon Rinquet.

km
1.3
Een nogal sponsachtig hoekje bij de oude Negushut...
km
1.4

Lovaiseu

Malmedy

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Gelegen aan het zuidwestelijke uiteinde van Setai, is het een plein van veenmoerassen tussen de sparrenbossen van Lonlou en de Fagne du Fraineu. Deze 6 ha heide is ooit gemaaid. Er zijn molinies, viertallige heide en bosbessen.
km
2.9

Setai

Malmedy

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Deze uitgestrektheid van fagnard wordt ook wel "Lethay" genoemd. Het strekt zich uit tussen Lonlou, de bovenloop van de Trô Maret en de N68. De toponymische oorsprong blijft onduidelijk.

km
4.7
Doe voorzichtig! U moet de N68 200 m naar links volgen voordat u weer rechts gaat naar het zuidwesten van het veenmoeras Neûr Lowé.
km
5
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Bij de bronnen van Bayehon richting Longfaye.
km
6
Het is hier dat de Romeinen worstelden ... We banen ons een weg door de plassen en modder.
km
6.3
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Het ijzerhoudende water van de Bayehon stroomt in het kreupelhout en wordt hier rood met zwartachtige reflecties.
km
6.5

Tchâne as Tchânes

Malmedy

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Deze splitsing ligt net stroomopwaarts van de eeuwenoude eik.
U ontdekt de oude eik als u de Bayehon wat verder stroomafwaarts volgt. Iets verderop staat een picknicktafel.
km
6.8
CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
We verlaten hier voorgoed het wetland.
km
7

Picknick Tîrifaye

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een overdekte picknicktafel op een kruispunt van boswegen.
km
9.6
Wederom de N68 om een ??klein stukje naar rechts te volgen voordat u links het bos ingaat. Op een kleine honderd meter. Gevaar !
km
9.7

Picknick Nâpire

CC BY-SA 4.0 mini-ardenne
Een picknicktafel bij de ingang van het bos, niet ver van de N68 Eupen - Malmedy.
km
10

Nâpire

Malmedy

picknick